Wat is een API?

Iedereen die met bedrijfssoftware werkt, heeft de term “API” wel eens gehoord. API is een afkorting voor Application Programming Interface. API-koppelingen maken het mogelijk om twee applicaties met elkaar te verbinden. Elke keer dat u online een aankoopt doet, een Facebook bericht stuurt of de Buienradar op uw telefoon bekijkt, gebruikt u een API.

Wanneer u een applicatie op uw mobiele telefoon gebruikt, maakt de applicatie verbinding met het internet om gegevens naar een server te sturen. De server haalt die gegevens op, inspecteert ze, voert de nodige acties uit en stuurt ze terug naar uw telefoon. Dit klinkt misschien als een complex proces, maar eigenlijk is de API niets meer dan een brug tussen twee webapplicaties.

Simpel gezegd, de API levert een reactie van een gebruiker aan bij een systeem. Het systeem geeft vervolgens een reactie terug. Bijvoorbeeld bij een online aankoop. U plaatst een artikel in uw winkelmand, het systeem berekent vervolgens het bedrag inclusief verzendkosten. Verderop in dit artikel vindt u nog meer voorbeelden om de functie van een API verder te verduidelijken.

Hoe werkt een API?

API’s zijn eigenlijk een brug van en naar een externe applicatie. Via een API kan een code worden ingevoerd die de aanvragen naar de ontvangende software stuurt, en kunnen de gegevens worden teruggestuurd.Om toegang te krijgen tot de informatie die heen en weer gestuurd moet worden is een API-koppeling nodig. De gegevensuitwisseling wordt echter alleen goedgekeurd wanneer de API geautoriseerd is met een zogenoemde API-sleutel. Deze extra beveiligingslaag zorgt ervoor dat alleen de beheerders en ontwikkelaars met toegang de werking van de API kunnen beïnvloeden.API software zorgt er ook voor dat informatie van en naar een webserver verstuurd kan worden. Een website of een mobiele app kan via de API een verzoek doen om een set van gegevens weer te geven voor de bezoeker of klant. De aanvraag wordt gedaan via de API die toegang heeft tot de webserver om de benodigde gegevens op te halen.

Waarvoor wordt een API gebruikt?

Stel je voor dat je aan een tafel in een restaurant zit met een menu om uit te kiezen. De keuken is het onderdeel van het “systeem” dat uw bestelling klaarmaakt. Wat ontbreekt is de kritische schakel om uw bestelling naar de keuken te communiceren en uw eten terug te leveren aan uw tafel. Daar komt de ober (API) aan te pas. De ober is de boodschapper die je verzoek of bestelling opneemt en de keuken – het systeem – vertelt wat er besteld is. Vervolgens levert de ober het antwoord aan je terug; in dit geval is het het eten.

Voordelen van een API koppeling (op maat)

API’s stellen de ontwikkelaars in staat om complexe bedrijfsprocessen te optimaliseren en gestroomlijnd te laten verlopen. Als er geen kant-en-klare oplossing beschikbaar is om een API-koppeling te creëren kan deze op maat gemaakt worden door ons. De voordelen van een API-koppeling zijn als volgt.

Automatisering

Het belangrijkste voordeel van de integratie van een API-koppeling is automatisering. In plaats van mensen die het werk uitvoeren wordt het werk voortaan (deels) uitgevoerd door software. Naast dat u als ondernemer wellicht minder personeel nodig heeft, kunt u ook sneller werken dankzij deze vorm van automatisering.

Meer bereik

Door de integratie van een API in uw systeem kunt u informatie soepel en snel en verspreiden naar andere systemen en introduceren bij nieuwe klanten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een API-koppeling om website bezoekers zich eenvoudig in te laten schrijven op uw nieuwsbrief lijst.

Efficiëntie

Omdat u door het gebruik van API’s minder tijd en eventueel minder personeel nodig heeft, zorgen de koppelingen voor extra efficiëntie binnen de organisatie. Voortaan kunt u hetzelfde werk doen in minder tijd of meer werk in dezelfde tijd. Efficiëntie is een van de belangrijkste redenen waarom steeds meer bedrijven API’s gebruiken om betere resultaten te behalen.

Aanpassingen doorvoeren

API’s helpen om grote aanpassingen in uw systeem snel door te voeren. Dankzij de API hoeft u de aanpassing slechts eenmalig door te voeren en kunt u deze toepassen op meerdere pagina’s of onderdelen van uw (web)applicatie.

Voorbeelden van API koppelingen

Er zijn talloze voorbeelden te vinden van API-koppelingen, hieronder vindt u een aantal die we allemaal kennen.

Facebook API

De Facebook API wordt voornamelijk gebruikt om Facebook functies te koppelen aan de website of mobiele applicatie. Met de Facebook API kunnen gebruikers ook razendsnel bepaalde pagina’s of berichten delen op het social mediaplatform.

Google Maps API

Google Maps maakt ook gebruik van API’s waarmee bedrijfseigenaren en ontwikkelaars Google Maps kunnen embedden in mobiele apps en op webpagina’s, of gegevens kunnen ophalen uit Google Maps. Veel bedrijven maken hier gebruik van door een routekaart te weergeven op hun website.

iDEAL API

Omdat u door het gebruik van API’s minder tijd en eventueel minder personeel iDEAL is het meest gebruikte betaalsysteem in Nederland. Niet alleen voor webshops maar ook voor service bedrijven en non-profits. Een iDEAL API-koppeling biedt klanten de mogelijkheid om snel en veilig online te betalen.

Specialist in API-koppelingen

API koppelingen vergen ook onderhoud en moeten constant up-to-date zijn om goed te blijven werken. Wij zijn gespecialiseerd in het ontwikkelen van API-koppelingen op maat. API koppelingen die veilig, snel en echt betrouwbaar zijn. Wij ontwerpen, creëren en implementeren API-koppelingen op maat voor diverse functies en bedrijven. Heeft uw bedrijf behoefte aan een koppeling op maat waarbij een API van toepassing is? Neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken.

API maatwerk oplossingen

Wij zijn gespecialiseerd in API-oplossingen op maat voor mobiele doeleinden maar ook voor desktop- en browser apps. Wij ontwerpen de API koppelingen zelf en implementeren deze ook indien gewenst. Ook het onderhoud van de op maat gemaakte API koppelingen kunt u aan ons overlaten. Als u een API koppeling op maat laat maken maakt u bovendien gebruik van een veilige en betrouwbare oplossing.

Voor al uw webapplicaties en maatwerkoplossingen

RL Webdiensten gaat graag voor u aan de slag om een API-koppeling op maat te maken. Als u niet precies wist wat een API is of waar u een API voor kunt gebruiken dan bent u in dit artikel ongetwijfeld wat wijzer geworden. Heeft u hulp nodig om de juiste API te implementeren of om een API koppeling op maat te laten ontwikkelen? Neem gerust contact op en onze ontwikkelaars helpen u graag verder.

Bespreek nu de mogelijkheden